torsdag 13 december 2012

Drottning Kristinas julbröd

Många har frågat efter receptet på den goda saffranskakan som vi bjöd på under våra pysselkvällar. Här kommer receptet!

Receptet för Drottning Kristinas julbröd (2 st)

125 g smör
1-2 paket saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
50 g jäst
12 dl mjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 g mald finhackad mandel
eller färdigköpt mandelmassa

Garnering:
ägg, mandelspån och pärlsocker

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran, värm till 37 grader.
2. Häll degvätskan över smulad jäst. Tillsätt sedan socker, salt ägg och mjöl och arbeta till en deg.
3. Jäs på varm och dragfri plats ca 30 minuter.
4. Dela degen i 2 delar. För ett traditionellt julbröd gör 3 delar av respektive del. En del blir en slät bulle och de andra två formas till en krans runtom. Peta sedan i fyllningen i mitten. Alternativt skapa små bullar med fyllning i och lägg i form. Jäs 30 min.
5. Pensla sedan med ägg och strö över socker och mandelspån. Grädda i ca 15 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar