onsdag 22 september 2010

Frosten är på väg, dags för ljung!

Hösten är här och sommarens blommor får sakta men säkert ge upp sin platts på balkonger och förstukvistar.
Ljung, prydnadskål, silvergirland och cyklamen är blommor som nu trivs i våra utekrukor.

Kom in så fixar vi en plantering som passar just dig!
Har du någon vacker gammal zinkhink eller liknande är det bara att ta med sig, annars så har vi fyllt på butiken med just sådanna i olika former och färger.Om Ljung 

Ljung, Calluna vulgaris är en allmän, flerårig ört som trivs på öppna och torra marker med mager jord. Den växer också ute på skären vid kusten och uppe på fjällhedarna. Ljungens tålighet och täta förgreningar leder till att den lätt tränger ut övriga småbuskar örter och gräs.
En ljungplanta liknar ett miniatyrträd med ormlikt vriden, nedböjd eller uppstigande stam. Ibland växer den mer busklik. Den kan bli 20-100 cm hög. Bladen är mycket små, har barrlik form och är ständigt gröna. Veden är hård och tät. Ljung kan bli upp till 25 år gammal ibland ända upp till 50 år. Blomningen är sen och infaller i juli - augusti. Blomningen kan vara i ca 6 veckor. Blommorna sitter på årsskotten. De är rödvioletta och sitter kvar hela vintern men blir då brunaktiga.
Ljung är Västergötlands landskapsblomma.

Historia
I keltisk tradition förbinds rödblommande ljung vid midsommar med passion. Den vitblommande ljungen däremot skyddar mot obehärskad passion och är ett tecken för lycka. Båda slagen av ljung lockar till sig honungssamlande bin och är därför en bild av verksamhet, både andlig och fysisk. Artnamnet vulgaris kommer av latinets vulgus som betyder hop, allmänhet och betyder vanlig. Namnet Calluna anses komma av det grekiska ordet kallynein, göra skön eller kalluno, att sopa. Ljung användes förr till sopkvastar. I Sveriges landsbygder kallas den även lyng, ling, rossling ("hästljung"), gröne, graun, moris o. s. v. Förr i tiden användes den till bränsle, till bete och som strö för korna. Fattigt folk använde den till sänghalm. Den sades inte dra möss till sängen. Det har också använts till kvasttillverkning. Biodlingar sattes upp i närheten av ljunghedarna. Ljungen gav en mörk och fin honung,

Nytta
Ljungens bark innehåller garvämne som kan användas vid skinnberedning. Rötterna är ett starkt korgflätningsmaterial. Ljungen kan användas till färgning och ger brunt, gult och rött. Ljungblommor producerar mycket nektar och är en viktig näringskälla om man bedriver biodling. Ljung är populära som trädgårdsväxter.

Medicin
Växten är antiseptisk, inflammationshämmande, sammandragande, urindrivande och milt lugnande. De blommande grenspetsarna med blad används just när de slagit ut som medel mot olika juråkommor och mot njursten. Den är också verksamt mot reumatisk värk, förkylning och hosta. Den användes också mot mag-tarmkatarr och diarré, som tesurrogat och sömnmedel.

Te: 2,5 dl kokande vatten hälls över 1-2 tsk ljungblommor.
Låt dra några minuter.

Drickes mellan måltiderna eller på kvällen som insomningsmedel
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar